La transició energètica és un objectiu que impulsem i estimulem les administracions públiques però que només podrem aconseguir amb la implicació de tothom. Fer que Menorca tingui la menor dependència possible dels combustibles fòssils i el major percentatge possible de producció d’energies netes és clau per garantir el nostre futur.
Aquest passat dissabte, el Diari Menorca informava de l’evolució de la implantació d’instal·lacions d’autoconsum als diferents municipis de Menorca, i titulava “Maó concentra casi la mitad de la potencia de autoconsumo instalada”. Sens dubte, una bona notícia que ens ha d’animar per continuar liderant aquest canvi.
Les dades, prou interessants, posen de manifest que el nostre municipi concentra les instal·lacions més grans -o de major potència-, fet que està lligat, indiscutiblement, al fet que concentrem els equipaments de més envergadura a nivell insular. Així, la implicació de les diferents administracions ha estat, és i serà fonamental perquè el lideratge de Maó sigui possible.
Les instal·lacions de plaques solars en espais com l’Aeroport, l’Hospital Mateu Orfila o el Consell Insular es sumen a totes aquelles que ha impulsat l’Ajuntament de Maó en equipaments municipals com el poliesportiu, la Residència Geriàtrica Assistida, les escoles de Mateu Fontirroig i Sa Graduada i les escoletes d’Es Passerells, Cap de Creus i Sant Climent, així com la nova instal·lació sobre pèrgoles a l’aparcament de Vives Llull amb el Camí de Ses Vinyes, finançada amb el suport de l’IDAE i el Consell de Menorca, a més de l’Ajuntament.
Però, siguem clars: no tot és cosa de l’administració. Només amb el que ha fet l’administració no arribaríem a aquestes dades. Ni tampoc només des de l’administració podrem assolir l’objectiu de l’Estratègia de Descarbonització Menorca 2030. També les empreses i particulars estan jugant i han de jugar un paper actiu en aquesta transició, amb inversions que els permetin ser més sostenibles, obtenir una major rentabilitat i ser més competitives.
En aquest sentit, l’administració pública està exercint d’agent facilitador. Fer fàcil la tramitació (amb el suport de l’Oficina de l’Energia) i donar incentius per a la instal·lació a través de subvencions (del GOIB, de l’IDAE) i amb altres ajudes, com la bonificació del 50% de l’IBI durant 2 anys, que va aprovar l’Ajuntament al 2020, són el nostre compromís en aquests moments.
En definitiva, els mèrits no són ni individuals ni particulars. Són de moltes i molts. Aconseguir l’objectiu comú requereix d’una implicació de tothom, i així ho estem fent!